-Duży serek topiony, najlepiej śmietankowy lub kremowy. Bez dodatków szynki, ziół, szczypiorku itd.Czasami dodaje go więcej, zupa jest wtedy smaczniejsza.
-1,5-2 kostki rosołowe(warzywna lub drobiowa)
-6-8 ząbków czosnku
-4 łyżki kaszy mannej
-łyżka masła i odrobina oleju
2.Gotuję, co jakiś czas mieszam aż serek i kostki dobrze się rozpuszczą.
3. Na maśle(z kilkoma kroplami oleju-wtedy masło się nie przypali) podsmażam pokrojony czosnek. Gdy się zeszkli wrzucam go do zupy i gotuje ok 5 minut. Uważajcie, żeby za mocno nie przysmażyć czosnku, wtedy zupa niestety będzie gorzkawa.
4. Na koniec zagęszczam zupę kaszą, nie zapominając o ciągłym mieszaniu- inaczej z kaszy powstaną grudki.
5. Zupę zajadamy z grzankami lub po prostu tak jak ja z bułką.
SMACZNEGO:)
P.S. Przepis znalazł mój Tata w jakimś bardzo starym odcinku "Gotowania na ekranie" emitowanego dawno temu na TVP 1.
Oo właśnie miałam pisać do Ciebie że opuszczasz się w kulinarnych poradach, a tu proszę, telepatia!:) lecę do kuchni!;)
OdpowiedzUsuńWypróbuję:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńja, miłośniczka czosnku w swej ozdobie :)
Definitely will try this recipe out. This is a great blog with lots of lovely posts! :)
OdpowiedzUsuńHope we can follow one another. :)
-Sandra.*
(www.cardinalmess.blogspot.com)
ja robie taką zupe z samych serków topionych, ale teraz musze wypróbowac ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSer uwielbiam, czosnek juz mniej.. ale chętnie bym spróbowała :D.
OdpowiedzUsuńTeenageDirtbag: czosnek nie jest w tej zupie intensywny i wcale go aż tak nie czuć więc może Ci posmakuje:)
OdpowiedzUsuńPanna Marta:haha. nie dość, że jesteśmy lumpeksowymi bratnimi duszami to dochodzi do tego jeszcze telepatia;D
Życzę smacznego:)
.. a ja niestety nie jem zup :(
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z czosnkiem!
OdpowiedzUsuńa przepis fajny - skorzystam :)