Ostatnio testuję nowe przepisy, dlatego dziś coś sobie ugotujemy. Ciecierzycę -bohatera głównego tego posta najbardziej lubię w formie pasty: humusu lub TEJ z suszonymi pomidorami. Tym razem użyłam jej do sałatki, na przepis natrafiłam w jakiejś gazecie. Jest prosta, pyszna i bardzo pożywna.
Składniki:
Składniki:
♥roszponka
♥garść ciecierzycy
♥papryka
♥pół kostki sera typu feta
♥pieprz cytrynowy, sól
sos:
ocet balsamiczny+ łyżka miodu +olej
♦
♦
Na początku gotujemy ciecierzycę, ja zawsze moczę ją przez noc. Drugim krokiem jest upieczenie papryki. Wystarczy pokroić ją w paski,ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową , posypać pieprzem cytrynowym, polać olejem i ubiec w piekarniku. Musi być miękka i rumiana. Przed samym podaniem na talerzu układam roszponkę, pokrojoną w kostkę fetę i posypuję ciecierzycą. Na wierz układam ostudzone paski papryki, a całość polewam sosem balsamicznym.
Jeśli chcecie możecie użyć dodatkowo żółtej i zielonej papryki, sałatka będzie barwniejsza.
Bon apetit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)