Makaron z sosem serowym to najlepsza opcja obiadowa gdy nasza lodówka świeci pustkami. Przepis wymyśliłam jeszcze na studiach. Pamiętam, że miałam wtedy anty-mięsny okres kiedy odrzucało mnie od wszystkich kotletów, zrazów, pieczeni itp a strasznie ciągnęło do makaronów, ryżu i kasz.
Na maśle z olejem podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę.Gdy się zeszkli dodaję rozdrobniony serek topiony i podgrzewam wszystko dopóki ser się nie rozpuści.
Następnie masę łączę ze śmietaną, doprawiam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym.
Do sosu można dodać odrobinę pora posiekanego w plasterki.
Składniki:
*pół opakowania makaronu. Ja najczęściej wybieram : kokardki (Farfalle), pióra (Penne) lub łazanki(Quadretti). Polecam szczególnie makarony Lubelli. Zachowują jędrność, nie rozpadają się i są po prostu pyszne!
*dwie cebule
*kostka serka topionego naturalnego
*mały kubeczek śmietany 18% lub 24%
*masło osełkowe
*łyżka oleju
*sól, pieprz kolorowy
*czosnek granulowany
*pomidor
Następnie masę łączę ze śmietaną, doprawiam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym.
Do sosu można dodać odrobinę pora posiekanego w plasterki.
Makaron polewamy ciepłym sosem, dekorujemy rucolą, bazylią czy inną zieleniną i plastrami pomidora.
Smacznego!
pysznie wygląda :) lubię i sama praktykuje takie szybkie, łatwe potrawy :)
OdpowiedzUsuńtaka pora obiadowa...aż się głodna zrobiłam patrząc na te zdjęcia, wygląda to przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam. Od października będę to sobie na pewo gotowała! :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ojć, jak smacznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńTeż lubię ten sos z serka topionego, co prawda robię troche inaczej :)
OdpowiedzUsuńWszystko co serowe pożeram z przyjemnością. Muszę to wypróbować.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł. wszelako zatrważa mnie dodawanie czosnku granulowanego - toż to skandal;)
OdpowiedzUsuńGranda: ale jaki pyszny skandal:P granulowany czosnek to mój kulinarny must have;) uwielbiam!
OdpowiedzUsuń