Dziś powracam do smaków dzieciństwa i serwuje popisowe danie mojej Mamy. Wersja mojej pręgi wołowej z sosem chrzanowym jest lekko zmodyfikowana. Mięso po ugotowaniu (z dużą ilością warzyw) przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Obłożyłam gotowaną marchewką z wywaru i cząstkami surowej cebuli, a do całości dodałam odrobinę masła, kilka listków laurowych, parę ziaren ziela angielskiego i pół szklanki rosołu. Mięso z warzywami włożyłam do nagrzanego piekarnika i podpiekałam ok. 15 minut.
*
Sos chrzanowy powstał z rumianej zasmażki (łyżka masła+łyżka mąki), którą zalałam zimnym wywarem z gotowania mięsa. Całość pozostawiłam jeszcze na ok. 3 minuty na ogniu i mieszałam aż sos zgęstniał. Na koniec dodałam chrzan wedle uznania- ja lubię gdy nie jest zbyt ostry. Taki sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem do gotowanych i pieczonych mięs.
*
*
Sos chrzanowy powstał z rumianej zasmażki (łyżka masła+łyżka mąki), którą zalałam zimnym wywarem z gotowania mięsa. Całość pozostawiłam jeszcze na ok. 3 minuty na ogniu i mieszałam aż sos zgęstniał. Na koniec dodałam chrzan wedle uznania- ja lubię gdy nie jest zbyt ostry. Taki sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem do gotowanych i pieczonych mięs.
*
Moją pręgę podałam z talarkami z gotowanych ziemniaków, warzywami i kremowym sosem chrzanowym
Na prawdę pycha ;)
Zamiast pręgi to podobnego dania możecie użyć np. udek z kurczaka
wygląda bardzo apetycznie:d
OdpowiedzUsuń