Dziś mój pomysł na sobotni obiad: makaron z sosem pomidorowym i krewetkami.
Samo przygotowanie to kwestia 15- 20 minut, tyle ile zajmie nam ugotowanie tagliatelle.
Musimy pamiętać o tym żeby na godzinę przed gotowaniem zamarynować
krewetki w soku z cytryny z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
Zaczynamy od nastawienia wody na makaron, w tym czasie szykujemy sos pomidorowy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekane w drobną kostkę cebulę i czosnek,
gdy się ładnie zezłocą na patelnię dodajemy pomidory (najlepiej bez skórki).
Po ok. 5 minutach pomidory puszczą sok i stworzą nasz sos.
Doprawiamy go solą, pieprzem, ostrą papryką (może być świeża)
i szczypta cukru. Gdy w garnku woda zacznie wrzeć, wrzucamy tagliatelle.
Teraz zajmujemy się krewetkami. Odsączamy je z marynaty,
obtaczamy w mące i smażymy z obu stron, aby nabrały ładny, złoty kolor.
Pamiętajmy, żeby zbyt długo ich nie smażyć, bo zrobią się gumowate.
Na koniec odcedzamy makaron, mieszamy z sosem pomidorowym
( ja doprawiam go jeszcze pieprzem cytrynowym),
posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję z krewetkami.
Polecam!
Agata
uwielbiam krewetki!
OdpowiedzUsuńmmmhhhmm, narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńDołączam do grona obserwatorów, będę zaglądała