czwartek, 21 października 2010

Agata gotuje. Spaghetti ze szpinakiem

Dziś pierwsza odsłona kulinarna. Na początek przepis na coś pysznego, szybkiego i bardzo łatwego do przyrządzenia z moim ulubionym szpinakiem w roli głównej. Do spaghetti ze szpinakiem potrzebne nam będą:
*opakowanie mrożonego szpinaku
*250g makaronu spaghetti
*200g śmietany
*8 ząbków czosnku ( 4 pokrojone w plasterki, 4 zmiażdżone w wyciskaczu)
*2 łyżki masła
*2 łyżki mąki
*sól i pieprz
Do garnka wkładamy zamrożony szpinak i czosnek dodając łyżkę masła i szczyptę soli. Gotujemy 20 minut na niewielkim ogniu.

Doprawiamy solą i pieprzem(ewentualnie wegetą), następnie dodajemy do szpinaku śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut.
W międzyczasie szykujemy złocistą zasmażkę (łyżka masła+2 łyżki mąki.) Zaprawiamy nią szpinak i pozostawiamy jeszcze chwilę na ogniu.
Szpinak mieszamy z ugotowanym spaghetti ( lub innym makaronem, który akurat mamy w domu)I voila!!

Bon appetit :)
a.

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, chyba się któregoś dnia skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja lubię tagliatelle ze szpinakiem i serkiem mascarpone - przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. WoW!
    Wszechstronna jesteś !
    Aż głodna się zrobiłam :)
    Gdybym ja tylko potrafiła gotować(na szczęście mój luby potrafi) hehe

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za przepis:)narobiłaś ochoty:)*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)