poniedziałek, 27 czerwca 2011

Agata gotuje: Faszerowana mini cukinia

faszerowana cukinia blog składniki
Dziś prezentuje Wam przepis na pyszną faszerowaną cukinię, zapożyczony od mojej Mamy.
Składniki:
*dwie młode cukinie (ewentualnie kabaczek) 
*woreczek ugotowanego ryżu 
*20 dag gotowanego mięsa, przekręconego przez maszynkę(np. łopatka) 
*3 ząbki czosnku 
*2 cebule 
*4 łyżki śmietany 
*łyżeczka mąki 
*2 pomidory(lub cztery koktajlowe) 
*sól, pieprz(najlepiej kolorowy) 
*2 łyżki oleju
FARSZ:
Na patelni podsmażam posiekaną cebulę, dodaję do niej mielone, gotowane mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę i gotowany, ostudzony ryż. Całość doprawiam, solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem i podgrzewam jeszcze przez ok 5 minut. Pozostawiam do ostygnięcia.
*Cukinie dokładnie myję, przekrajam na pół i łyżeczką pozbywam się nasion tworząc "podłużne miseczki"
*. Cukinie solę a następnie napełniam farszem i umieszczam w piekarniku na ok. 25 min(temp. 200stopni)
*Po upływie 25 minut faszerowane cukinie polewam śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dekoruję plastrami pomidorów. Piekę jeszcze ok 10 minut do chwili aż śmietanowa pierzynka się zarumieni. Na koniec zapiekanki można posypać zieleniną i doprawić kolorowym pieprzem
Polecam, pyszności:)
faszerowana cukinia blog

9 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie :)

    zapraszam do nas http://vampiresandsweethearts.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeju smaka mam teraz na to!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama takie robi tylko bez ryżu i mięsa z jakimś serem i na grillu pychota! ;d to też wygląda smakowicie ;d trzeba będzie wypróbować ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. no i się zrobiłam głodna ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)