wtorek, 18 października 2011

Tinkerbella gotuje:garnek chłopski


Dziś coś specjalnego dla wszystkich wielbicieli bigosu i wszelkich kapuścianych dań- garnek chłopski. Pyszne, pożywne, aromatyczne i idealne na zbliżające się mrozy.


Składniki:

*główka białej kapusty (mała)
*4 cebule
*2 papryki(najlepiej czerwone)
*pół kilo pieczarek
*pół kilo łopatki lub innego czerwonego mięsa
*Winiary POMYSŁ NA:CHŁOPSKI GARNEK
*8 ziemniaków
*4 ząbki czosnku
*4 łyżki koncentratu pomidorowego


Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrojone w kostkę podsmażam na oleju (ok. 10 minut na dużym ogniu)
2.Do dużego garnka wrzucam poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę,cebulę, pieczarki posiekane w półplasterki obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki podsmażonego mięsa.
3. Wszystko zalewam "POMYSŁEM NA" ( zawartość opakowania rozprowadzona w szklance wody) i gotuję pod przykrywką na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
4. Po ok. godzinę potrawę doprawiam świeżo mielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym, wegetą i koncentratem pomidorowym.
5. Duszę jeszcze ok 40 minut( gdy kapusta i ziemniaki staną się miękkie). Doprawiam o smaku wybranymi przyprawami
6. Podaję ze świeżo wyciśniętym czosnkiem.
SMACZNEGO
P.S. Zamiast pieczarek możemy użyć lekko podgotowaną marchewkę, potrawa będzie delikatniejsza.


9 komentarzy:

  1. mmm! palce lizać, uwielbiam gotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że dodałaś coś od siebie :) wygląda smakowicie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. sauri80:tak dodałam, bo ta kiełbasa jakoś mnie nie przekonywała do końca:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda prze-smacznie! :)
    Niestety, smaku nie ocenię, chyba, ze sama zrobię.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam, nie obraź się ale ja tego nie uznam za gotowanie. :) Bo gotowaniem jest dla mnie przygotowanie czegoś od a do z samodzielnie. Gdzie sama uzyskujesz smak i aromat, który w gotowaniu jest najważniejszy.
    A takie dania się po prostu przygotowuje, bo resztę załatwia za nas fix. :))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie obrażam się, każdy z nas ma swoje zdanie:)a fix traktuję tylko i wyłącznie jako przyprawę (taką ja np. vegetę,mix ziół, czy kostkę rosołową itp.). z samego fixu raczej nie wyczaruję tej potrawy, jest on tylko dopełnieniem smaku, który jak najbardziej można zastąpić mieszanką chilli, słodkiej papryki, ziół i czosnku.
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  6. Pychota :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)