sobota, 27 października 2012

Agata gotuje: kremowa zupa z dyni

Witajcie! Dziś przedstawiam Wam przepis na moją ulubioną zupę krem z dyni. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jesieni bez zup, a kremy robię prawie ze wszystkiego -z zielonego groszku, fasoli, pomidorów, brokułów, kalafiora i serków topionych.

Składniki:
*pół dyni
* cztery niewielkie ziemniaki
*pół kubka śmietany 30-tki
*5 ząbków czosnku
*3 cebulę
*2 kostki rosołowe
*oliwa/olej
*masło
*chleb tostowy
*pieprz i gałka muszkatołowa


 W garnku, na łyżce oleju podsmażam pokrojoną w półplasterki cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku. Dynię pozbawiam skóry i pestek. Ziemniaki obieram, wszystko kroję w grubą kostkę. Gdy cebula się zeszkli dorzucam do niej dynię i ziemniaki, zalewam zimną wodą i dorzucam kostki rosołowe. Gotuję . Gdy warzywa będą miękkie, miksuję blenderem lub przecieram przez sitko. Kremową zupę doprawiam gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem i śmietanką 30-tką. Podgrzewam.
Podaję z maślanymi, trójkątnymi grzankami z chleba tostowego. Dekoruję szlaczkiem ze śmietanki i świeżym pieprzem. Gotowe:)

4 komentarze:

  1. łooł.. Nigdy nie jadłam takiej zupy. Jak wrócę do domu to chyba spróbuję ja zrobić. ; >

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeśli chodzi o smaku dyni znam tylko peski, chociaż może zbliżające się halloween jest świetnym pretekstem na zrobienie zupy-kremu ;d

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)