środa, 20 marca 2013

Agata gotuje: sajgonki

Witajcie, Dziś zrobimy sajgonki, którymi urzekł mnie mój kolega na jednej z imprez. Są pyszne i wcale nie takie trudne w przygotowaniu.
Składniki:
* podwójna pierś kurczaka
*papier ryżowy
*makaron sojowy
*3-4 marchewki
*oliwa/olej
*2-3 cebule
*grzyby mun
*sos słodkie chili
*sos sojowy
Zaczynamy od przygotowania farszu do sajgonek. Piersi kroimy na niewielkie kawałki (szybciej się usmażą),doprawiamy solą i pieprzem,papryką w proszku  i wrzucamy na rozgrzany olej, na drugiej patelni dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę ze szczyptą cukru i rumienimy. Miękkiego kurczaka rozdrabniamy nożem na małe kawałki, mieszam z podsmażoną cebulą, dodajemy starte na grubej tarce marchewki i grzybki mun, dusimy.
Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Musi być go mniej więcej połowę ilości przygotowanego farszu. Gdy będzie miękki mieszamy z całością, doprawiamy do smaku według uznania.
Teraz najtrudniejsze- zwijanie sajgonek. Papier ryżowy zwilżamy np. pędzelkiem, nakładamy farsz i rolujemy podobnie jak gołąbki. Dzięki temu, że po zmoczeniu papier robi się "gumowaty" i lekko lepki nie ma problemu z uformowaniu zgrabnych sajgonek.
Na końcu każdą z nich smażymy z obu stron do chwili aż ładnie zbrązowieją.
Podajemy z ryżem, który ja zawsze polewam sosem sojowym i z dodatkiem pysznego sosu pikantne-chili.

3 komentarze:

  1. Hej! nie komentuję, ale często zaglądam! Dzięki za wpisy i pozdrowienia! Olga

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Olga:)
    również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)