niedziela, 18 maja 2014

Agata gotuje: Chili con carne

Dziś gotujemy. Tym razem podzielę się z Wami moim przepisem na chili con carne. Przyrządzam  go od niedawna, ale jest tak pyszne, że przepis musiał pojawić się na blogu.
Aż nie mogę uwierzyć, że jeszcze parę lat temu w ogóle nie jadłam mięsa mielonego...
♠ Składniki 
*400-500 g mielonego mięsa wołowego
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka pomidorów w zalewie
* 2 papryki czerwone
* 2 cebule
* 4-5 ząbków czosnku
* placki- tortille
*oliwa
*sos sojowy
*przyprawy: chili pieprz cayenne, oregano, kumin, cukier, sól, pieprz
♠ Przygotowanie 
1. Na gorącą oliwę wrzucam po łyżce oregano, kuminu i pół łyżeczki chili cayenne.
2. Po dwóch minutach dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek.
3. Gdy ładnie się zeszkli na patelnię dodaję mięso mielone
4. Po pięciu minutach dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę, łyżeczkę cukru i sos sojowy i wszystko dobrze mieszam.
5. Następnie pomidory z zalewą i duszę ok 20 minut.
6. Na 3 minuty przed zdjęciem potrawy z ognia dodaję fasolę.
7. Doprawiam solą i pieprzem
Podaję z plackami typu tortilla lub z ryżem, koniecznie z kwaśną śmietaną!
Smacznego 

1 komentarz:

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)