niedziela, 24 listopada 2013

Agata gotuje: słodko-słona sałatka ze słonecznikiem

Dziś post kulinarny z serem typu feta na czele. Za każdym razem gdy kupowałam fetę wiedziałam, że przyrządzę z niej naleśniki ze szpinakiem, albo sałatkę grecką. Teraz króluje u mnie jako główny składnik słodko-słonej sałatki. Sałatka jest przepyszną mieszanką wędzonej polędwicy, prażonego słonecznika i słodko-ostrego sosu musztarodowo -miodowego. Składniki macie poniżej. Układam ją warstwowo na talerzu. Pierwsza warstwa to porwana sałata lodowa, kolejna to niewielkie plastry fety, następnie suszone pomidory pokrojone w paski, polędwica łososiowa lub carpaccio z indyka pocięte w cienkie paseczki (ja używam do cięcia nożyc do drobiu, dzięki temu delikatna wędlina nie jest poszarpana), na koniec sałatkę posypuję uprażonym na patelni słonecznikiem (beż tłuszczu). Całość wieńczy sos powstały z musztardy francuskiej,miodu i oliwy. Sałatka jest pyszna, ale uprzedzam, że jeżeli ktoś nie lubi słodyczy w wytrawnych daniach ta sałatka raczej mu nie posmakuje.

5 komentarzy:

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)