niedziela, 16 marca 2014

Agata gotuje: Penne z pieczarkami i boczkiem

Tym razem pomysł na niedzielny obiad- penne z sosem pieczarkowym i boczkiem. Proste, tanie,szybkie i super pyszne! Najważniejsze są przyprawy. Sos ma byś słodkawo-pikantny, żeby świetnie zgrać się ze słonym boczkiem.
Boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy by wytopić tłuszcz i uzyskać skwarki.Pieczarki, kroimy na cztery, wrzucamy na gorące masło. Smażymy na złocisto.Nie solimy!! Gdy będą już ładnie złociste dodajemy przyprawy: cukier, pieprz cytrynowy,ziołowy i czosnek granulowany. Mieszamy i podsmażamy do momentu aż pieczarki pokryją się pysznym sosem z przypraw. Dodajemy suszony szczypiorek i dopiero teraz solimy. Po ok. 2 minutach dolewamy szklankę śmietany 12-tki (do zup i sosów). Duszę jakieś 5 minut, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. W między czasie gotuję makaron penne koniecznie al dente. 
Makaron odcedzam, wrzucam do garnka w którym się gotował, mieszam z sosem i podaję w miseczkach posypane boczkiem.
Coś pysznego!

5 komentarzy:

  1. nooo, właśnie tego było mi trzeba! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba musze spróbować bo wygląda pysznie ! :)


    Pozdrawiam,
    caaaudiaaac.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam ostatnio bardzo podobną rzecz na urodzinach koleżanki - bardzo, bardzo pysznościowa sprawa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)