niedziela, 13 kwietnia 2014

Agata gotuje: placki z kaszy gryczanej Karola Okrasy

 Witajcie,
Dziś obiecywany post kulinarny i mój ulubiony przepis tego miesiąca- placki z kaszy gryczanej przepisu Karola Okrasy. Są przepyszne i na pewno mniej tłuste i ciężkostrawne od tych ziemniaczanych. Sam przepis jest super prosty: gotuję szklankę kaszy gryczanej ( ma się lekko rozgotować), dodaję starte na tarce o grubych oczkach dwie młode cukinie, pokrojone w drobną kostkę dwie cebulę, przeciśnięty czosnek(2-3 ząbki), dużo zielonej pietruszki, pół szklanki śmietany 12-tki i mąkę. Ciasto ma być gęste, ale nie przeginajmy z ilością mąki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju (Karol smażył placki na blasze bez dodatku tłuszczu). Podajemy z ulubionymi dodatkami: śmietaną, kiełkami lub sosem z suszonych grzybów. Pychota!
Odcinek "Okrasa łamie przepisy" z gryczanymi plackami znajdziecie TUTAJ.

1 komentarz:

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)