sobota, 28 marca 2015

Weekendowe Gotowanie: awokado faszerowane krewetkami

W weekend, gdy mam więcej czasu ( i chęci ) ku uciesze mojego Emila testuje nowe przepisy. Tydzień temu gdy wrócił z pacy czekało na Niego awokado faszerowane krewetkami. Szczerze mówiąc dawno nie wiedziałam, żeby coś tak  bardzo Mu smakowało, dlatego dziś podzielę się z Wami tym fajnym przepisem.
Danie jest bardzo lekkie i takie "orzeźwiające". 
Na początek musimy przygotować krewetki by mogły ostygnąć przed podaniem. Ja wykorzystałam te mrożone. Oczywiście musimy je rozmrozić i osuszyć z wody. Usmażyłam je z obu stron na maśle( po 2 minuty z każdej), następnie dodałam 3 ząbki przeciśniętego czosnku, posoliłam i zostawiłam na ogniu na kolejne 3 minuty. Następnie zabrałam się za przygotowanie awokado. Ważne by było dojrzałe i nie za małe. Rozkroiłam każde na pół, wyjęłam pestkę, a następnie za pomocą łyżeczki miąższ. Pokroiłam go w drobną kostkę i skropiłam cytryną. Kolejny krok to stworzenie farszu. Wystarczyło wymieszać pokrojone awokado z siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i koperku i startymi na tarce jajkami na twardo. Farsz doprawiłam solą i pieprzem, łyżeczką oliwy i czosnkiem ze smażenia krewetek. Na koniec przed podaniem pozostawione "łódeczki" z awokado nafaszerowałam moją sałatką i obłożyłam ostudzonymi krewetkami.
Danie zaserwowałam z maślanymi grzankami z pełnoziarnistej bagietki.
Zamiast jajka do farszu możecie dodać starty na tarce pikantny żółty ser, a oliwę można zastąpić majonezem.
Polecam i życzę smacznego!
Agata

3 komentarze:

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)