wtorek, 7 sierpnia 2012

Agata gotuje: sałatka z prażonym słonecznikiem

Mam obsesję na punkcie nowych przepisów na sałatki. Lubię szczególnie te sprawdzone, podpatrzone u znajomych, dlatego w moim zeszycie z przepisami co druga pozycja to sałatka z imieniem Autora  np. sałatka Agi, Mamy, Pani Grażyny, Emila... Ostatnio podpatrzyłam coś pysznego u koleżanki z pracy: sałatkę z prażonym słonecznikiem i od razu wypróbowałam przepis w domu:
Do jej przygotowania potrzebujemy: *drobny makaron- w kształcie ryżu lub gwiazdek *ananas w puszce *puszkę kukurydzy *pieczarki *łuskany słonecznik *majonez *sól, pieprz * olej do smażenia.

1.makaron gotujemy al dente, przecedzamy i studzimy
2. pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na rumiany kolor na łyżce oleju. studzimy
3. ananasa odcedzamy z soku i kroimy w kostkę
3. ziarna słonecznika prażymy na kilku kroplach oleju
4. wszystkie składniki łączymy w dużej misce dodając odcedzoną kukurydzę
5. całość  doprawiam majonezem i przyprawiamy
Smacznego:)
P.S.Jeżeli ktoś z Was Drodzy Czytelnicy ma ochotę podzielić się ze mną swoim ulubionym sałatkowym przepisem będzie mi bardzo miło:) 
Agata!

5 komentarzy:

  1. U nas też lubimy zajadać sałatki. A którą z Twoich polecasz?
    Pozdrawaim K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno kilka: brokułową;z wędzonym kurczakiem;kuskusem; tuńczykiem; i z surimi. Większość z nich znajdziecie w zakładce sałatki:)

      Usuń
  2. No to ja proponuję sałatkę mojej koleżanki Izy. Jest przepyszna!!!

    Składniki: mieszanka sałat (np. z rukolą lub roszponką), szczypiorek, świeży ogórek, ser pleśniowy blue, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, sos. Można też, opcjonalnie, dodać suszone pomidory, ale bez pomidorów też jest pyszna.....
    Sos: oliwa, sok z cytryny lub ocet winny (lub pół na pół), łyżeczka musztardy, sól, cukier, ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie), mały ząbek czosnku. Oliwa i sok z cytryny (ocet balsamiczny) muszą być w proporcjach 3:1. Roztrzepujesz składniki do momentu jak sos będzie jednolity i gęstawy....
    Sekretem tej sałatki są prażone nasiona słonecznika. Najlepiej prażyć je na patelni w ostatniej chwili. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

    Smacznego.....:)

    Pozdrawiam! Dorota z Łodzi (obserwuję Cię od dłuższego czasu, ale nigdy nic nie pisałam - niech ten przepis będzie podziękowaniem za Twoje piękne zdjęcia i pełne uroku stylizacje :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale świetny przepis!!! muszę koniecznie wypróbować go w najbliższy weekend:)Bardzo dziękuję Ci za tak miły komentarz i tyle ciepłych słów! bardzo mi miło,że odwiedzasz mojego bloga
      ściskam
      agata:)

      Usuń

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)