wtorek, 30 grudnia 2014

Agata gotuje: Sylwestrowe Przekąski


Witajcie po Świętach!
Dziś szybki post z trzema propozycjami na fajne przystawki, które możecie wykorzystać na Sylwestrowej domówce. Z nowym postem pojawię  się już pewnie w Nowym Roku, wiec życzę Wam Wszystkim samych szczęśliwości w 2015!
Propozycja Przystawek:
1. Pizzerinki- ślimaki : ulubiona przekąska mojej Rodziny. Na blogu pojawiły się już w słodkiej śniadaniowej wersji. Tym razem proponuję farsz z wędliną, serkiem topionym , cebulą, pietruszką i ketchupem, choć równie pysznie smakują ze smażonymi pieczarkami i sosem pomidorowym lub po prostu z salami i żółtym serem.
Tutaj macie przepis na ciasto drożdżowe ( które zawsze wychodzi): 500 g mąki, 1 jajko, pół kostki drożdży, 3 łyżki oleju roślinnego, 125 ml ciepłego mleka i szczypta soli. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, zalewamy nim pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy jakieś 5 minut, po czym przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ładnie "urośnie" dzielimy go na dwie części. Każdą z nich musimy rozwałkować przełożyć ulubionym farszem (lub serem i wędliną) po czym zwijamy w roladę i wycinamy ślimaczki o szerokości 1 cm. Pizzerinki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 30 minut.
2. Druga ekspresowa przystawka to krążki z ciasta francuskiego, do których idealnie sprawdza się jogurtowy sos czosnkowy domowej roboty. Parówki wystarczy owinąć ciastem francuskim, wcześniej doprawić ketchupem lub musztardą i kroić w grubsze "plasterki". Krążki wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta.
3. Ostatnia propozycja to rolada szpinakowa z łososiem. 
Podstawą rolady jest "mata"szpinakowa. Wystarczy rozmrozić na patelni szpinak, doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Po ostygnięciu wymieszać z 4 żółtkami, 2 łyżkami mąki i ubitą pianą z białek. Powstałą masę wykładamy na blachę z papierem i  przez 15 minut zapiekamy w piekarniku (180stopni). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Szpinakową  "matę" smarujemy białym serkiem śniadaniowym,  następnie rozkładamy plastry wędzonego łososia, zwijamy w roladę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a przed samym podaniem kroimy ją w plastry. Taka przekąska najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi skropiona cytryną. 
A dla zwolenników sałatek kilka przepisów, które już kiedyś pojawiły się na blogu:
Sałatka z kurczakiem i awokado- klik
Sałatka z camembertem i gruszką- klik
Sałatka surimi- klik
Sałatka z berlinkami- klik
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem- klik
Sałatka z tuńczykiem i kaszą kus kus- klik
♥ Słodko-słona sałatka ze słonecznikiem KLIK
♥ Sałatka ziemniaczana z fetą KLIK
♥ Sałatka z prażonym słonecznikiem KLIK
♥ Sałatka z serkiem wiejskim KLIK
♥ Sałatka z zupek chińskich KLIK
♥ Sałatka z kurczakiem KLIK
♥ Sałatka z paluszkami surimi KLIK
♥ Sałatka z wędzonym kurczakiem KLIK
P.S. Udanej Zabawy Sylwestrowej!
Ściskam
Agata!

3 komentarze:

  1. jakie rewelacyjne w wyglądzie ;) takie slimaczki z ciasta francuskiego ostatnio robiłam, pycha! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota

    - http://laninatosia.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm pyszne.
    http://no-i-dobrze.blogspot.com/
    http://mymusicalworld9.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdeczne za wszystkie komentarze;)